植物由来の原料で作られる代替食品や植物性食品のニーズが高まるなか、その研究開発において、香りや揮発性化合物の評価にAlpha MOSのe-nose、フラッシュGCノーズ Heraclesが用いられています。海外で発表された最新の論文の一部を紹介します。日本語は当社で追記しました。
Effects of Haematococcus pluvialis Addition on the Sensory Properties of Plant-Based Meat Analogues プラントベースミートの官能特性に対するヘマトコッカス・プルビアリス添加の影響 キーワード:ヘマトコッカス・プルビアリス微細藻類(Haematococcus pluvialis);プラントベースミート;electronic nose;色値 Foods 2023, 12, 3435
Animal-free scaffold from brown algae provides a three-dimensional cell growth and differentiation environment for steak-like cultivated meat 褐藻類から作られたアニマルフリーのスキャフォールドが、ステーキのような培養肉用に三次元的な細胞増殖・分化環境を提供 キーワード:培養肉;3D細胞培養システム;ACe-gel スキャフォールド;ワカメ;ウシ筋幹細胞 Food Hydrocolloids 152 (2024) 109944
The type of microorganism and substrate determines the odor fingerprint of dried bacteria targeting microbial protein production 微生物タンパク質生産をターゲットとした乾燥細菌のにおいのフィンガープリントは、微生物と基質の種類によって決まる キーワード:アロマプロファイル;フレーバー;electronic nose;単細胞タンパク質;ノベルフード(新規食品);飼料 FEMS Microbiology Letters, 367, 2020, fnaa138
Changes in Selected Quality Indices in Microbially Fermented Commercial Almond and Oat Drinks 微生物発酵した市販のアーモンドおよびオーツ飲料の品質指標の変化 キーワード:プラントベースミルク;発酵;脂肪酸;揮発性化合物;乳酸菌;酵母 Appl. Sci. 2022, 12, 9983
Influence of Freeze-Dried Phenolic-Rich Plant Powders on the Bioactive Compounds Profile, Antioxidant Activity and Aroma of Different Types of Chocolates さまざまな種類のチョコレートの生理活性化合物プロファイル、抗酸化活性、および香りに対する凍結乾燥したフェノールが豊富な植物粉末の影響 キーワード:抗酸化物質;チョコレート;フリーラジカル消去活性; 還元力;食品の機能化;electronic nose Molecules 2021, 26, 7058
Volatile profiling of seaweed subjected to various dryng & milling technique by e-nose using multivariate analysis: Kappaphycus alvarezii 多変量解析を用いたe-noseによる様々な乾燥・粉砕技術を用いた海藻の揮発性プロファイリング:カッパフィカスアルヴァレジ キーワード:揮発性化合物;e-nose;カッパフィカスアルヴァレジ;PCA;DFA;乾燥;粉砕 The Pharma Innovation Journal 2023; 12(3): 1718-1725
Influence of Plant Extract Addition to Marinades on Polycyclic Aromatic Hydrocarbon Formation in Grilled Pork Meat マリネへの植物抽出物の添加が豚肉のグリルにおける多環芳香族炭化水素の生成に及ぼす影響 キーワード:焼き豚;マリネ;抗酸化活性;多環芳香族炭化水素 Molecules 2022, 27, 175